Si totul se intampla pentru ca asa vrem noi, suntem singurii care putem schimba ceva !

miercuri, 17 august 2011

Bartholinita again !!!

Daca cineva imi citeste blogul din intamplare, vreau sa va spun ceea ce am patit eu si sper sa pateasca cat mai putine fete.
In vara anulul 2010 am simtit o unflatura inauntrul labiei drepte la acea vreme am crezut ca mi a crescut un fir pe sub piele si ca mi s a inflamat acea zona.am asteptat cateva zile sa se absoarba dar devenea din ce in ce mai mare si incepuse sa doara asa k am pus mana pe telefon si am sunat la salvare, intr un final dupa mai bine de 3 -4 ore a venit si salvarea impreuna cu o doamna doctor care nu cred ca stia sa isi faca prea bine meseria pentru ca mi a spus sus si tare ca am infectie urinara si mi s a dat un antibiotic si atat, dar pe mine nu ma ustura tractul urinar cum este normal atunci cand esti suferind de asa ceva pe mine doar ma durea unflatura care din ora in ora crestea mai mult.Am revenit cu un alt telefon la salvare i ar mi s a trimis un medic care de data aceasta mi a spus ca am un chist a lui Bartholin.Acest chist este rezultatul infundarii glandei lui Bartholin, acest lucru nu se stie de la ce se intampla poate fi cauzat de aproape orice, de la o lenjerie intima prea stramta, de la un sapun prea puternic pentru corpul nostru, de la apa infectata cum ar fi cea de la strand etc.Am sa va las mai jos niste indicatii medicale de specialitate dar asta putin mai traziu pentru ca vreau sa va povestesc ceea ce am patimit.Dupa plecarea medicului dupa salvare mi s a spus ca mi se va trimite o salvare pt a merge la cel mai apropiat spital, asa a si fost insa salvarea a venit dupa o noapte intreaga de chin si durere, intr un final am ajuns la spital la Municipal la urgente/ginecologie, s au purtat cu mine foarte urat deoarece acel chist se unflase atat de rau incat era cat o piersica medie,( va da ti seama prin ce dureri am trecut ) si ca si cum nu a fost de ajuns modul in care s au purtat cu mine la control am asteptat 12 ore de la 10 dimineata la 10 seara ca sa mi poata face o incizie de 2 cm pentru a mi lasa puroiul sa curga singur in fine am scapat cu viata din acea experienta foarte urata.Anul aceste in martie am facut o recidiva a acestei boli de data aceasta n am mai asteptat salvarea am plecat cu cineva cu masina si am ajuns tot la Municipal aceasi primire, numai ca de data asta m am lovit de un domn doctor care mi a spus clar si raspicat ca el nu ma poate opera pe mine pentru ca am o infectie prea mare si ii infectez blocul operator in fine moare omul in fata lor si ei nu i fac nimic.Am fost trimisa la Giulesti acolo da doctori adevarati m am internat la 22.30 si la 23.00 ma si bagat in sala de operatie am supravietuit si atunci.
Acum insa mi a recidivat iar ...sunt pe tratament dar nu stiu daca va mai da vreun rezultat, astept pana maine sa vad ce se mai intampla dak se unfla rau de tot si am sa plec spre spital ca sa scap de acest chin care nu ma lasa sa ma misc, sa dorm sau sa fac unele lucruri.Aceasta este pe scurt poveste mea dureroasa si chinuitoare.Singura modalitate ca acest chis sa numai recidiveze este aceea de a scoate de finitiv glanda dar aceasta operatie se poate face doar cand chistul nu este inflamat.Va las mai jos sfaturile medicale dar va las si propriul meu sfat ..Imediat ce simtiti o unflatura pe interiorul uneia dintre labii mergeti la doctor pt ca nu se stie ce chist Bartholin poate fi si este mai bine sa fie oprita din timp cresterea lui.Sper ca v am putut fi de folos si multa sanatate !

Generalitati

Glandele Bartholin sunt doua organe de marimea unui bob de mazare care sunt localizate sub pielea zonei genitale la femei. Ele se afla de fiecare parte a faldurilor de piele (labii), care inconjoara vaginul si uretra. In mod normal, nu se pot vedea sau simti aceste glande.
Glandele Bartholin produc o cantitate mica de fluid care umidifica zona genitala externa sau vulva. Acest fluid provine din doua tubusoare care sunt localizate in vecinatatea deschiderii vaginului. Acestea se numesc ductele Bartholin.

Chistul glandelor Bartholin este realizat prin blocajul ductelor si prin acumularea fluidului in glanda. Chistul glandelor Bartholin poate varia in marime de la o margica pana la marimea unei portocale. De obicei, au o crestere inceata. O glanda Bartholin infectata sau un duct infectat se numeste abces al glandelor Bartholin.
In mod neobisnuit, ambele glande Bartholin pot fi afectate in acelasi timp.
Chisturile glandelor Bartholin sunt de obicei nedureroase, mici si nu necesita tratament. Trebuie sa va ganditi la tratament doar daca chistul este simptomatic. Tratamentul este important cand se instaleaza infectia.

Cauze

O infectie genitala, inflamatia sau mucusul ingrosat poate bloca ductul glandelor. In acest moment, fluidul se acumuleaza in interior si creeaza chistul glandelor Bartholin. Stimularea sexuala declanseaza producerea unei cantitati mai mari de fluid, ceea ce produce cresterea chistului.

Simptome


Daca chistul glandelor Bartholin nu este infectat, cel mai comun simptom este un nodul nedureros in zona vulvara. Puteti observa roseata sau o umflatura in zona vulvei.
Daca chistul glandelor Bartholin se infecteaza, formeaza abcese care pot creste in dimensiuni in 2-4 zile si este de obicei foarte dureros. Daca durerea extrema limiteaza activitatile, pana si mersul sau statul in sezut, atunci probabil ca glanda este infectata. Unele abcese pot fistuliza (se pot deschide) si se pot vindeca de la sine dupa 3 sau 4 zile.
Un chist al glandelor Bartholin mic e de cele mai multe ori asimptomatic. Totusi, un chist mare sau infectat poate avea simptome.

Simptomele pot include:
- un nodul nedureros in aria vulvara (e posibil, desi improbabil, ca ambele glande sa se inflameze in acelasi timp)
- roseata sau inflamatie in zona vulvara: un chist al glandelor Bartholin se poate inflama de la 0.64 cm pana la 7.62 cm
- disconfort la mers, sezut sau la raporturile sexuale.
Puteti descoperi chistul singure sau specialistul il poate observa in cadrul unui examen fizic.

Abcesul glandelor Bartholin

Simptomele pot include:
- durere crescanda care limiteaza activitatile sau care apare la mers, sezut sau la raporturi sexuale
- febra si frisoane
- inflamatia zonei vulvare pe o perioada de 2-4 zile
- scurgeri din chist: acestea pot apare la 4-5 zile dupa aparitia inflamatiei.
Un abces care se fistulizeaza (se deschide) de la sine, ar trebui sa fie cercetat de un specialist pentru a evita complicatiile.
Complicatiile unui chist abcedat sunt rare, dar pot include gangrena, fasceita necrozanta, socul toxic si sepsisul.

Investigatii

Puteti sa nu stiti ca aveti un chist al glandelor Bartholin, pentru ca acesta nu are simptome. Dumneavoastra sau specialistul puteti observa chistul daca este destul de mare pentru a deveni inconfortabil, creeaza un nodul sau il puteti vedea sau simti sub piele, atunci cand este infectat.
Daca aveti mai mult de 40 de ani, specialistul va examina cu mai mare atentie nodulul pentru a se asigura ca nu este canceros. Desi cancerul este rar, riscul unei femei de a dezvolta cancer creste cu varsta.
Abcesul glandelor Bartholin este diagnosticat pe baza semnelor de infectie, cum ar fi febra, inflamatia sau durerea in zona glandelor Bartholin. Medicul specialist poate face culturi din fluidul extras din abces. Rezultatele culturilor bacteriene pot arata ce fel de bacterie v-a cauzat infectia, ceea ce va ajuta la alegerea tratamentului antibiotic. Mai mult de 60 de tipuri de bacterii au fost identificate in chisturile infectate ale glandelor Bartholin, inclusiv gonoreea si chlamydia.

Consult de specialitate


Majoritatea chisturilor glandelor Bartholin nu au nevoie de tratament sau dispar de la sine. Totusi, daca aveti un chist care va creeaza probleme sau care poate fi infectat, consultati un specialist pentru tratament.

Medici specialisti recomandati

Puteti consulta pentru tratamentul unui chist al glandelor Bartholin:
- medicul specialist ginecolog
- medicul de familie.

Tratament


Un chist al glandelor Bartholin care e destul de mare pentru a cauza simptome este de obicei drenat. Pentru a impiedica inchiderea chistului urmata de colectarea lui din nou, se face o mica incizie care se tine deschisa pentru cateva saptamani. In momentul in care zona e vindecata, deschiderea (incizia) ramane. Aceasta va impiedica reaparitia chistului.
Acasa, puteti lua medicamente care nu necesita prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofen (Advil, Motrin) daca e necesar. Pentru a mentine vindecarea, se recomanda bai locale caldute sau bai de sezut. Nu faceti sex in timp ce un chist al glandelor Bartholin se vindeca.
Un chist infectat este drenat si tratat cu antibiotice. Drenarea elimina o mare parte din durerea produsa de abces.
Pentru un abces al glandelor Bartholin care recidiveaza (revine) de mai multe ori, ductul glandular poate fi indepartat chirurgical.

Tratament pentru chistul glandelor Bartholin neinfectat

Cand un chist al glandelor Bartholin apare, dar nu exista sipmtome sau simptomele sunt usoare tratamentul include:
- expectativa vigilenta: simptomele sunt tinute sub observatie fara tratament (unele chisturi nu se agraveaza niciodata)
- baile de sezut: acestea pot ajuta vindecarea si scadea disconfortul
- medicatia fara prescriptie medicala, ca ibuprofen (Motrin, Advil) sau acetaminophen (Paracetamol) pentru a scadea disconfortul.
Un chist al glandelor Bartholin poate fi prezent pentru ani sau luni fara sa aiba simptome.
Daca raporturile sexuale va produc dureri, consultati un specialist.

Tratament pentru abcesul glandelor Bartholin fistulizat

Un abces al glandelor Bartholin care a fistulizat (s-a deschis), se poate vindeca de la sine. In acest caz, medicul specialist va poate sugera bai de sezut, antialgice ce nu necesita prescriptie medicala si expectativa vigilenta. Puteti sa nu aveti nevoie de antibiotice daca chistul s-a rupt.

Tratament pentru chistul glandelor Bartholin simptomatic

Daca chistul glandelor Bartholin este dureros, mare sau infectat, acesta va avea nevoie de drenaj. Daca e prezent un abces, va fi nevoie de antibioterapie inainte de aceasta procedura.
Drenajul chistului neurmat de masuri care sa impiedice inchiderea acestuia va creste probabilitatea de a recidiva.
Pentru a preveni inchiderea si recidiva chistului, acesta este tinut deschis pentru cateva saptamani cu:
- un mic tub de drenaj cu un balonas la unul din capete: balonasul e umflat in interiorul chistului pentru a mentine tubusorul in pozitie; in momentul in care glanda se vindeca tubul si balonasul sunt indepartate, dar deschizatura ramane (aceasta e cea mai comuna metoda de tratament a unui abces de glanda Bartholin)
- copci care impiedica peretele chistului sa reformeze un sac inchis; recidiva chistului apare doar la 10% pana la 15% in urma acestei interventii
- mai putin frecvent, peretele chistului este curatat cu carbon dioxid laser ori nitrat de argint pentru a preveni recidiva.
Tratamentul chistului glandelor Bartholin poate fi efectuat sub anestezie locala in cabinetul medicului curant.
Totusi, un chist dureros este mai probabil sa fie indepartat chirurgical sub anestezie generala.
Pentru chisturile glandelor Bartholin sau abcesele cu evolutie severa, care nu se retrag sub tratament, intreaga glanda si ductul pot fi indepartate chirurgical. Aceasta interventie mai e cunoscuta si sub numele de excizie. Deoarece excizia e o procedura chirurgicala care poate duce la pierdere de sange si la complicatii, este efectuata intr-o sala de operatie. Excizia e folosita doar in cazul esecului repetat al celorlalte metode de tratament.

Tratament in timpul sarcinii

Daca sunteti insarcinata si aveti un chist al glandelor Bartholin, tratamentul va depinde de cat de severa este simptomatologia sau daca aveti sau nu o infectie.
Pe cat posibil, drenajul chistului este intarziat pana la nasterea copilului. Aceasta deoarece zona genitala are un flux sanguin crescut in timpul sarcinii, ceea ce face sangerarea mai abundenta. Totusi, un chist mare va avea probabil nevoie de drenaj, pentru a nu pune probleme in timpul nasterii.
Deoarece existenta unei infectii poate cauza precipitarea nasterii (inainte de termen) un abces e drenat si tratat cu antibiotice. Antibioticele si anestezia locala sunt considerate sigure in timpul sarcinii.

Tratament ambulator (la domiciliu)

Expectativa vigilenta si tratamentul ambulator pot fi tot ce aveti nevoie pentru un chist al glandelor Bartholin care :
- nu are simptome
- are simptome usoare
- a fistulizat si a drenat de la sine (consultati un specialist pentru a va asigura ca nu aveti nevoie de tratament suplimentar).
Puteti scadea disconfortul produs de un chist al glandelor Bartholin prin bai caldute de sezut si antialgice obisnuite.
Cereti consultul unui medic specialist daca simptomele se inrautatesc sau nu se amelioreaza dupa cum era de asteptat. Daca aveti semne de infectie cum ar fi febra, frisoane, roseata sau inflamatie brusca, consultati un specialist.